16 lut 2013

Ciasto jagodowe. / Lukrencja

Składniki:

Spód:
biszkopty podłużne lub okrągłe

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć biszkopty.

Masa jogurtowa:
1200 g jogurtu naturalnego (3 kubki po 400 g)
200 g jagód
4-5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu, wymieszać. Następnie dodać ostygniętą żelatynę i całość zmiksować. Masę wylać do formy na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.

Galaretka jagodowa:
150 g jagód
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szkl. wody
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody

Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. Jagody, cukier, sok z cytryny i wodę zmiksować w blenderze na mus. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

24 komentarze:

  1. Ommm *.* Wygląda smakowicie *__*

    http://silvija14.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda!! :)

    http://kazdy-ma-jakiegos-bzika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i odwiedzimy ; ) I zapraszamy do częstszego odwiedzania nas ; )

      Usuń
  3. Przepysznie wygląda *.* jestem ciekawa jak smakuje ^^
    www.KateClay.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. hej miło się czyta ;)
    i ciekawie ^^
    obserwuje ;>
    http://izey-izabella.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz świetnego bloga :)
    Właśnie takie blogi lubię najbardziej! :D
    Z przyjemnością dołączam się do obserwatorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, aż mam ochotę na coś słodkiego :D
    www.seellow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, szkoda, zę nie z truskawkami, bo nie przepadam za jagodami :3
    jeśli możesz wyłącz weryfikację obrazkową, bardzo utrudnia zycie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście postaramy się zmienić jeszcze kilka rzeczy na naszym blogu, jeszcze nie wszystko jest nam dobrze znane, bo jesteśmy tu od niedawna ; ) Mamy nadzieję, że z biegiem czasu uda nam się udoskonalić bloga.
      Pozdrawiam
      Lukrencja

      Usuń
  8. Ja robiłam niedawno Panna Cotte z sosem jagodowym:)
    Uwielbiam jagody :)

    Zapraszam do mnie: http://truskawka-smerfetka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, wygląda mega apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie, a będziemy bardzo wdzięczne.