15 mar 2013

Pyszne ciasto / Mała ^^

Hejka ! ♥
Dzisiaj chciałabym wam przedstawić przepis na pyszne ciasto :) Ja bardzo lubię takie ciasta z śmietanką i do tego czarnym murzynkiem. A jak do tego są jeszcze jakieś owoce np.: maliny, albo wiśnie.  Mmm <3 


Składniki na ciasto:

5 jajek
250 g jasnego brązowego cukru
75 g gorzkiej czekolady
150 g masła
50 g kakao
60 ml mocnej kawy
100 g kwaśnej śmietany
3 łyżki mleka
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W niedużym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.

W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek. Odstawić.

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć.

W misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z brązowym cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut przystawką do ubijania białek). Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

Masa śmietankowa stracciatella z malinami:

600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2 - 3 łyżki cukru pudru
50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
ok. 700 g malin
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.

Dodatkowo:

1 szklanka mocnej herbaty
50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Jeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.

Włożyć do lodówki na 3 godziny.
Gotowe ! 
Jak wam podoba się przepis ? Ja mam zamiar go wykonać, a wy ? na pewno będzie przepyszny. 
Jutro na pewno pojawi się tu post z pewną prośbą dla was kochani czytelnicy. Szczegółów dowiecie się jutro więc koniecznie tutaj przybądźcie.  ^^

10 komentarzy:

  1. mmmmm, pysznie wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej ! muszę to zrobic !

    is-charlie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie;D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne macie pomysły, przejrzałam całego bloga ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. mniamniamnimamniananandkabsfibasfkabsfn <3 zjadłabym ale niestety jestem na diecie :<

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny , dziś sobota i zabieram się do pieczenia ! Wpadnij do mnie ^.^ gabrych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepsze jest to że mamy te same zainteresowania! w poprzednim blogu też pisałam o tym musie z arbuzów i truskawek ze zszywka.pl ^_^ i o bransoletkach i wszystko identycznie ! moje gadu-gadu 44345072

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie, a będziemy bardzo wdzięczne.