Hejka ! ♥
Dzisiaj chciałabym wam przedstawić przepis na pyszne ciasto :) Ja bardzo lubię takie ciasta z śmietanką i do tego czarnym murzynkiem. A jak do tego są jeszcze jakieś owoce np.: maliny, albo wiśnie. Mmm <3
Składniki na ciasto:
5 jajek
250 g jasnego brązowego cukru
75 g gorzkiej czekolady
150 g masła
50 g kakao
60 ml mocnej kawy
100 g kwaśnej śmietany
3 łyżki mleka
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W niedużym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.
W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek. Odstawić.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć.
W misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z brązowym cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut przystawką do ubijania białek). Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Masa śmietankowa stracciatella z malinami:
600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2 - 3 łyżki cukru pudru
50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
ok. 700 g malin
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.
Dodatkowo:
1 szklanka mocnej herbaty
50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Jeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.
Włożyć do lodówki na 3 godziny.
5 jajek
250 g jasnego brązowego cukru
75 g gorzkiej czekolady
150 g masła
50 g kakao
60 ml mocnej kawy
100 g kwaśnej śmietany
3 łyżki mleka
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W niedużym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.
W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek. Odstawić.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć.
W misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z brązowym cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut przystawką do ubijania białek). Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Masa śmietankowa stracciatella z malinami:
600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2 - 3 łyżki cukru pudru
50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
ok. 700 g malin
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.
Dodatkowo:
1 szklanka mocnej herbaty
50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Jeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.
Włożyć do lodówki na 3 godziny.
Gotowe !
Jak wam podoba się przepis ? Ja mam zamiar go wykonać, a wy ? na pewno będzie przepyszny.
Jutro na pewno pojawi się tu post z pewną prośbą dla was kochani czytelnicy. Szczegółów dowiecie się jutro więc koniecznie tutaj przybądźcie. ^^
Mmm jadłabym <3
OdpowiedzUsuńmmmmm, pysznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńojej ! muszę to zrobic !
OdpowiedzUsuńis-charlie.blogspot.com
Mmmm pyszności! obserwuję!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Świetne macie pomysły, przejrzałam całego bloga ^^
OdpowiedzUsuńmniamniamnimamniananandkabsfibasfkabsfn <3 zjadłabym ale niestety jestem na diecie :<
OdpowiedzUsuńMniam, świetny przepis c:
OdpowiedzUsuńświetny , dziś sobota i zabieram się do pieczenia ! Wpadnij do mnie ^.^ gabrych.blogspot.com
OdpowiedzUsuńnajlepsze jest to że mamy te same zainteresowania! w poprzednim blogu też pisałam o tym musie z arbuzów i truskawek ze zszywka.pl ^_^ i o bransoletkach i wszystko identycznie ! moje gadu-gadu 44345072
OdpowiedzUsuń