23 mar 2013

Pychotka / Mała ^^


Siemka Kochani ♥
Dzisiaj przedstawię wam przepis na Pychotkę :) Jest to pyszniutkie ciasto. Warstwowe, lecz bardzo proste i smaczne ;D Można je wykonać z migdałową nutą, albo użyć orzechów włoskich. Na ogół smakuje pysznie. Uwielbiam dżem porzeczkowy i dlatego też tak przypadło mi do gustu :> Przepis znajdziecie poniżej. 

Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Masa kremowa:
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego*
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego**
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Smacznego :)
* można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zastąpić cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy)
** można dodać również z 2 łyżki Amaretto, jeśli akurat macie w domu

Mam nadzieję, że podoba wam się przepis na Pychotkę. Macie zamiar je wykonać ? Zapewniam, że jest przepyszne, tak jak mówi nazwa :p . 
____________________________________________________________________________________________________
Bardzo prosimy o głosy :> Pamiętajcie o potwierdzeniu. ! Wiadomość raczej przychodzi od razu, jedynie, że macie na o2 to wtedy przyjdzie później. 

16 komentarzy:

  1. Mmm. Jadłabym. C:
    http://zielonookaszatynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym takie ciasto *.*
    obserwujemy? ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. o jeju ale bym se taki ZJADLA ! :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi taki z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje-hobby-pasje.blogspot.com przy okazji zapraszam do zaobserwowania tego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też robię takie ciasto- nazwa adekwatna jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja jestem na diecie,a Ty czymś takim mnie katujesz :<

    OdpowiedzUsuń
  8. Omomomom, zjadłabym! *_________________*


    fashion-by-alexshia.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmmmmmmmmmmmm co ty tu za pyszności masz; p

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam nadzieję, że smaczne, bo jutro je zrobię :D
    Zapraszam do nas: http://moodowa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam... Muszę sobie poprostu zrobić.: )
    Zawsze z babcią robię.: )
    Obserwujemy ?? Czekam na odpowiedź.; )
    Pozdrawiam ! : *

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie, a będziemy bardzo wdzięczne.