Naszym pierwszym pomysłem jest przepis na bardzo dobre ciasto. Jest proste w przygotowaniu i dobre w skonsumowaniu . :) Przepis na nie znajduje się poniżej, a zdjęcie jest zamieszczony tuż pod przepisem .
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej 120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła 4 łyżki stołowe brązowego cukru
Masa toffi:
50 g masła 4 łyżki brązowego cukru 400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy) Dodatkowo:
150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa) 30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak) Przygotowanie
Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto. Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem.
Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia. Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekolada stwardniała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie, a będziemy bardzo wdzięczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie, a będziemy bardzo wdzięczne.